5 metode prin care poți să folosești timpul în favoarea ta (Partea I )

Oamenii se plâng cel mai des că nu mai au timp. Vorbim despre viață ca și când toate acțiunile noastre se petrec pe pilot automat și o forță externă ne dirijează fiecare pas.

În realitate, nu ești sclav ca în 1800, să dispună cineva de tine ca de un bun, să te vândă sau să te lase moștenire. În zilele noastre, viața îți aparține și se desfășoară prin puterea alegerilor zilnice pe care le faci. Trebuie doar să îți stabilești obiectivul spre care te îndrepți și pentru care decizi ca anumite lucruri să se întâmple într-un anumit fel.

Iată câteva metode prin care poți să folosești timpul pentru tine!

1. Stabilește-ți prioritățile sau îți vor face alții programul!

O parte din cheia gestionării timpului este să rămâi la conducere. Este bine să-ți începi fiecare zi cu o listă de priorități pe care să le îndeplinești până la sfârșitul zilei. În caz contrar, insistențele venite de la persoanele de lângă tine de a te include în planurile lor te vor abate de la viața și obiectivele tale.

Când nu-ți faci un plan de priorități zilnice, viața ta se desfășoară haotic. Ce se întâmplă de obicei? Începem ceva și controlăm, dar, pe măsură ce ziua se desfășoară, ”ne pierdem pe drum”, ne abatem de la scopul nostru și ne ocupăm timpul cu tot felul de activități apărute pe parcursul zilei. Oprește-te din când în când din rutină și întreabă-te: Cine este responsabil de viața mea?

În fiecare secundă luăm decizii care ne afectează mai mult sau mai puțin prezentul și viitorul, de aceea este bine să fii stăpân pe viața ta. Tu să fii cel care face design-ul vieții tale și nu cineva din exterior. De asta este importnt să rămâi la cârmă. Dar care este cheia pentru a rămâne la conducere?

În primul rând, este bine să ai în permanență setul tău de obiective în scris. Da. În scris. Este foarte important să nu neglijezi acest aspect. O sarcină scrisă te ține focusat pentru îndeplinirea ei.

La fel de important este să-ți prioritizezi obiectivele, apoi integrează-le într-un plan de joc bine scris. Cu planul în mână, începe ziua cu sarcina cea mai grea de îndeplinit. Este o zi de muncă pentru respectarea deadline-urilor sau o zi dedicată activităților mici? Reglează-ți timpul în consecință. Mulți oameni nu se descurcă bine la acest capitol pentru că dau importanță lucrurilor minore în zilele în care trebuie să fie productivi. Petrec prea mult timp cu sarcini care nu contează și prea puțin timp oferă lucrurilor care ar trebui să conteze.

2.”Te afli în treabă” sau ”faci treabă”?

Când întreb câte un prieten ce mai face și îmi răspunde repede ”cu treabă”, apoi imediat își face timp să se plângă, să-mi povestească cum este mereu ocupat cu ceva, după care vine întrebarea retorică ”…și pentru ce?”, intuiesc imediat o lipsă de direcție clară.

Probabil cunoașteți unii oameni din jurul vostru care sunt ocupați cu nimicuri. Mai mult, sunt povestitori, sunt la curent cu toate știrile negative și au tentința să vorbească foarte mult, fără să spună lucruri interesante sau constructive.  

Când ”te afli în treabă” nu ești productiv. Ești doar ocupat. Planul tău zilnic se axează în mod inconștient pe problematizarea soluțiilor și amanarea acțiunii.  Când ”faci treabă” scopul este căutarea de soluții la probleme și îndeplinirea sarcinilor.

Evaluează orele din zilele tale și vezi dacă este timp pierdut pe care îl poți gestiona mai bine.

O persoană ocupată, care are claritate asupra vieții, care are stabilită lista de sarcini zilnice în fiecare dimineață, nu își pierde timpul cu povești, nu își pierde timpul să se plângă sau să-și dramatizeze existența, și are un răspuns clar la întrebarea ”pentru ce?”.

Citește:  5 metode prin care poți să folosești timpul în favoarea ta (Partea II)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.